FORUM MEBingilizceLGS, Yazılı, Quiz, Zümre, Yıllık Plan, Kurs Planları

Taşımalı Okullarda İngilizce Dersi Zorluğu

Taşımalı Okullarda İngilizce Eğitimi

İngilizce Öğretmenleri Taşımalı Okullarda Dil Öğretiminde Güçlüklerle Karşılaşıyorlar

Taşımalı Eğitim nedir? Taşınmalı Eğitim veren Okul hangi kriterlere göre belirlenir? Önce bu soruları cevaplayalım.

MEB Taşımalı İlköğretim Yönetmeliğine göre Taşımalı Eğitim; İlkokul, ortaokul veya imam-hatip ortaokulundan herhangi biri bulunmayan veya eğitim ve öğretime kapalı olanlar ile birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ilkokullardaki öğrencilerin seçilen merkezlerdeki ilköğretim kurumlarına günü birlik taşınarak eğitim ve öğretim görmelerini sağlamak amacıyla yapılan uygulamadır.

Taşıma Merkezi İlköğretim Kurumu ise Çevredeki yerleşim birimlerinden taşınan öğrencilerin eğitim ve öğretim gördükleri ilkokul, ortaokul veya imam-hatip ortaokulu anlamına gelmektedir.

Taşıma merkezi okullara getirilen çocuklar genellikle ilçe merkezine uzak olan köylerden olmaktadır. Bu uzak köylerde eğitim ya birleştirilmiş sınıf olarak ya da normal 1-4 eğitim olarak yapılmaktadır.

Yabancı Dil Öğretimi Programına göre İngilizce dersi 2. sınıftan itibaren zorunlu ders olarak müfredata eklenmiştir. Tüm ilkokullarda ingilizce dersi 2. sınıftan itibaren öğrencilere verilmektedir. Bu da, öğrencileri ortaokula geldiklerinde ingilizce dersinde hazır olmalarını sağlar.

Taşıma merkezi okullara taşımalı olarak gelen öğrenciler ilkokulda ingilizce dersi ile ne yazık ki tanışamıyorlar. Okullarına ders saati yetersiz olduğu için ingilizce öğretmenliği ataması yapılmaktadır. Yabancı Dil öğretimi sınıf öğretmenlerine kalmaktadır. Tabi ki her sınıf öğretmeni mezun olduğu okulda yabancı dil olarak ingilizce görmemiştir. Almanca ve Fransızca dillerini gören öğretmenler vardır.

Şimdi bu öğretmenler bu müfredatı öğrencilere nasıl verecekler? Biz ki ingilizce öğretmenleri olarak müfredatın seviyeye uygun olmadığından yakınırken birleştirilmiş sınıftaki bir sınıf öğretmeni tek başına ve tüm sınıflar bir arada iken ne yapsın.

Şimdi diğer duruma bakalım il ya da ilçe merkezindeki bir okulu düşünelim. Her sınıf ayrı ve okulda ingilizce branşında bir ya da birden fazla öğretmen var, hatta biraz da şanslıysak yabancı dil sınıfı bulmak bile mümkündür.

Bu iki okul öğrencilerinin aynı ortaokulda buluştuğunu gördüğümüzde ise taşımalı olarak okula gelen öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeylerindeki fark hemen ortaya çıkmaktadır.

Bu durumda okulda bir ikilem olmaktadır. Taşımalı öğrenci ve taşımasız öğrenci. Bizler (ingilizce öğretmenleri) taşımalı öğrencileri TEOG gibi seviye ölçen sınava hazırlarken oldukça zorlanmaktayız. Halbuki merkezde işler yolunda gitmektedir. Öğrenciler hazır, veliler hazır, dökümanlar tam, herkes bilinçli, bir öğretmen daha ne ister ki!

Taşıma merkezlerde ise durum tam aksi öğrencileri bilinçlendir, velileri bilinçlendir, MEB müfredatını yetiştir, kitap temin etmeye çalış, örnek deneme bulmaya çalış, öğrencilerin hiç görmedikleri konuları takviye etmeye çalış. Çalış, çalış, çalış…

Umarım bu düzen değişir tüm öğrenciler eşit imkanlarda eşit okullarda eğitim görürler ve hem öğretmenler hem veliler hem de eğitim sistemimiz gelişir ve başarıya ulaşır.

Bir İngilizce Öğretmeni…

www.mebingilizce.net

Bir önceki yazımız olan 2015-2016 MEB İngilizce Dinleme Metinleri başlıklı makalemizde 2015, 2016 ve cd hakkında bilgiler verilmektedir.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.